Slättvarva

Välkommen till hemsidan Slattvarva.com!
Detta är en sida skapad av kunniga ägare med genuint intresse för hem och trädgård.

Här kan du läsa artiklar om hem och trädgård.
Exempel på artiklar:

  • Hur man planterar äppelträd
  • Hur man beskär äppelträd
  • Så lyckas du med ditt trädgårdsland

Hemsida: www.slättvarva.com

Tomtebo Trädgård

En sida jag skapat för att dels dokumentera mitt stora intresse, trädgårdslivet. Samt att få visa, som från början var en ganska så nedsliten och inte så arbetat trädgård, vad som kan hända när man tar en spade och lite fröer, perenner och ett stort trädgårdsintresse.
Denna trädgård fick jag på köpet när jag träffade min stora kärlek, i Värmland. Som så många andra byar så har även denna plats ett s k gårdsnamn dvs. i det här fallet ”Tomtebo”. Sedan kom Trädgård till som jag tyckte passade så bra.

Jag är inte någon van ”trädgårssnisse” men tycker om att testa och pröva mig fram. Visst, lite har jag väl lärt mig sedan uppväxten på en bondgård. Så, efter mina 26 år i Stockholm så flyttade jag tillbaka till Värmland och det är verkligen ett underbart ställe att bo på. Jag trivs och här kommer jag att ta upp allt i en salig blandning, som har med att odla att göra så som tex. grönsaker, blommor, plantera träd, ändra – flytta på växter och allt som har med trädgård att göra, helt enkelt. Jag kommer även att gjuta lite i betong mm. Tycker om att arbeta med händerna, tunga som lätta saker.
Det kommer kanske ”bara” finnas bilder i några inlägg, kanske något recept osv. Allt som har med livet i en trädgård att göra.

Det kommer även förekomma en del husdjur. Då i form utav våra älskade höns! Idag har vi en svart Brahma, två Wyandotte och sedan några blandraser samt en dvärg tupp i härliga färger. Sammanlagt blir det 15 st. De ger glädje, harmoni, sällskap, ägg och hönsgödsel. Cirkeln är sluten i form utav att vi får fantastiskt färgrika och goda ägg. De får matrester och lite annat gott, från oss.
Och assistans får jag utav älskade gubben min, som har allt annat än tummen mitt i handen.

Hoppas ni vill följa med på min resa i trädgårdslivet. Jag kommer göra rätt och jag kommer göra fel. Då lär jag mig, förhoppningsvis. Jag inspireras av andra och hoppas kunna inspirera andra.

Tomtebo Trädgård
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (9 votes, average: 3,11 out of 5)
Loading ... Loading ...

Radhuset Annorlunda

Radhuset Annorlunda är en blogg om en stor köksträdgård på en liten yta. I många radhusområden kantas gatan av små trädgårdar med prydliga rabatter och välklippta gräsmattor. Det här radhuset strävar istället efter en så effektiv köksträdgård som möjligt och att trädgården ska vara ett kretslopp. Förutom grönsaker odlas även en del blommor och fruktträd för att främja våra vilda bin. Även om ytan på en radhus tomt är liten så kan den användas till så mycket mer än bara prydnad.

Radhuset Annorlunda
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (6 votes, average: 3,17 out of 5)
Loading ... Loading ...

Enbuskens trädgård

Enbuskens trädgård är en villaträdgård från 1960-talet som varit både välplanerad och igenvuxen. Nu råder nya tider och nya ägare som vill balansera det vilda med det planerade och kanske till och med anlägga en liten gräsmatta. Tankar för dagen blandas med högtflygande planer och faktiskt arbete, idéer från trädgårdstidningar med egna påfund.

Enbuskens trädgård
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (5 votes, average: 3,60 out of 5)
Loading ... Loading ...

I en by på landet

Jag bor med min flock, en hund och två katter, i ett rött hus i en småländsk by. Själv är jag en medelålders, något bohemisk kvinna som njuter av naturen, gillar mitt hus och uppskattar gamla prylar, speciellt från 1950-60-talet. Jag älskar att hålla på i min trädgård sommartid och utvidgar hela tiden odlingarna med nya pallkragar. Där odlas grönsaker och blommor. Drömmer om att skapa ett eget rosarium i mindre skala. Nu är det växthus som är nästa steg.

I en by på landet
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (12 votes, average: 3,25 out of 5)
Loading ... Loading ...

Yvonnes Trädgårdsblogg Trädgårdsinspiration Lätt, Inspirerande, Roligt

Trädgårdsinspiration LIR bjuder på trädgårdsinspiration – lätt, inspirerande och roligt. Det är en fotoblogg – mycket bilder och lite text. Helt enkelt kort och koncis. Bilderna är alltid tagna av mig själv och bygger i första hand på vad min stora, sköna ”mitt-i-skogen trädgård” har att erbjuda. Min trädgård är belägen i norra Skåne, Osby kommun, på gränsen mellan Skåne och Småland. Trädgården är en ”utsiktsfri” trädgård – insynen är fullkomlig när man väl har kommit genom skogen! Jag har skapat trädgården under drygt 20 år och utgångsläget var ett totalt igenvuxet ”hie” men med ett förunderligt vackert stengärde som gräns mot storskogen. Det växer bra i min trädgård – egen kompost och egen gödsel från får och hönor. I trädgården finns inga rådjur och inga mördarsniglar… (otroligt men sant!)dock finns här sork (men dom skrämmer jag iväg med djupfrysta fiskpinnar!) Jag vattnar trädgården vid behov – vattnet tar jag från ett gammalt stenbrott 25 m från trädgården. Trädgården befinner sig i nästan zon III men massor av microklimat som på sina ställen gör att trädgården nästan befinner sig i zon I. Varje säsong anlägger jag något – en rabatt, en sittplats, en odlingsplats. Här har jag uppstammat katsura, tibast och liguster. Här finns buskmagnolia, tulpanträd, ginko biloba, perukbuske och blå vallmo. Inklämd mellan stenarna står också ett litet kallväxthus, som jag på våren driver upp sommarblommor i. Under växtsäsongen ståtar gurk-, tomat- och några paprika plantor här. Jag är självförsörjd med grönsaker och bär under säsongen. Min trädgård är unik!

Yvonnes Trädgårdsblogg Trädgårdsinspiration Lätt, Inspirerande, Roligt
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (5 votes, average: 3,40 out of 5)
Loading ... Loading ...

TORPHAGEN

På bloggen TORPHAGEN kan du lese om utviklingen av en torphage på vårt landsted utenfor Arvika i Värmland. Hagen er på 2000 kvm, og målet er å gjøre den om til en «cottage garden» uten at den mister sin skandinaviske identitet. På bloggen finner du nyttige tips, blant annet om å så frø, om å dyrke frem planter og grønnsaker og mye annen nyttig info.

TORPHAGEN
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (3 votes, average: 3,00 out of 5)
Loading ... Loading ...

mings gröna värld – blivande trädgårdsmästare i västerbottens inland

Intresset för det gröna växte rejält när vi köpte hus för några år sedan. Har byggt ett litet växthus av gamla innerfönster,
så nu blir det mer att utforska. Det ser verkligen inte märkvärdigt ut på vår tomt, men om du visste hur det såg ut i mitt huve’ så förstår du =).
Pluggar nu grundutbildning trädgård 40v. Målet är att bli trädgårdsmästare.

mings gröna värld – blivande trädgårdsmästare i västerbottens inland
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading ... Loading ...

tradgardcasapiedra.blogg.se

En nyuppstartad blogg som handlar om trädgårdsdesign, trädgården genom de olika årstiderna och om de små vardagliga speciella ögonblicken som gör trädgårdslivet så vibrerande och tillfredsställande för själen. Jag använder alltid egna foton.

Casa Piedra är namnet på mitt hus och en läcker visuell kontrast mot trädgården som jag anlägger runtom. Jag arbetar med stora projekt och har även kurser i trädgårdsdesign som jag håller genom Studieförbundet Vuxenskolan här i Sundsvall. I kursen ingår även studiebesök här hemma och jag använder också många av mina projekt som fallstudier i kurserna. Jag har även en grupp på facebook som heter trädgård att längta till, och den har fungerat lite som en blogg hittills för mig.

tradgardcasapiedra.blogg.se
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading ... Loading ...

Myntamania

Jag har alltid älskat smaken av mint och när jag flyttade till mitt lilla hus med den stora och tämligen orörda trädgården för några år sedan, så beslutade jag att myntor skulle bli ”min grej”. När jag började samla plantor och läsa på om myntorna så väcktes tanken att även dokumentera det jag lärde mig – i ord och i bild – en tanke som utmynnade i bloggen Myntamania. Myntamania innehåller många olika saker: Bilder från trädgården, tankar om densamma, utflyktstips, tester (av mynta i olika sammanhang) mm mm. Alltid med ett litet – eller stort – inslag av mynta på något sätt. Myntamania är tänkt att inspirera, instruera och även roa läsarna. Så småningom hoppas jag också att bloggen ska innehålla ett antal faktasidor om de arter och hybrider av mynta som finns att tillgå både i Sverige och utomlands. Jag reser en del både inom och utom Sverige och kommer såklart även att rapportera om det utifrån ett trädgårds- och myntaperspektiv.
Fakta om min trädgård: Trädgården ligger i Strömsholm, Västmanland och därmed i zon 2-3. Den är 2720 kvm stor och lätt kuperad. Trädgården som är belägen på gammal röjd skogsmark, är omgärdad av en stenmur och en del av trädgården är naturtomt. Det finns väldigt många olika planteringslägen vilket trädgården mycket omväxlande och utmanande. Man måste verkligen ha koll innan man planterar något så att det inte blir fel!

Myntamania
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (3 votes, average: 3,00 out of 5)
Loading ... Loading ...

Page 1 of 2512345»...Last »