Lunnebo

För ett år sedan köpte min man Anders och jag Lunnebo. Vi fick syn på en annons på Hemnet som verkade intressant. Ett ställe på Vikbolandet som beskrevs som ett Skansen i miniatyr. Vi åkte dit och tittade och blev stormförtjusta. Ursprungligen var detta en bit skog. Den första ägaren köpte marken i början av 70-talet och förvandlade det till en oas. Han samlade på gamla små timmerstugor som han köpte in från olika delar av landet och lät bygga upp på sin tomt. Inget hus är särskilt stort. Det största är 40 kvadrat och sedan finns det andra mindre stugor också. När marken var skog fanns där ett kärr på tomten. Det grävdes ut och gjordes till en naturdamm som är cirka 11 meter i kvadratmeter. Tomten är cirka 4000 kvadratmeter.

Dammen är som ett stort kretslopp. I dammen finns det fiskar – koifiskar, gräskarpar och rudor. Koifiskarna och gräskarparna köpte vi förra året och de har överlevt vinter i dammen som är 2 meter djup mitt i. Vi behöver aldrig mata dem. Det finns allt de behöver i matväg ändå – insekter och växter. Vackra näckrosor pryder dammen och fina växter finns runt omkring. Vi lägger ner mycket tid på dammen och det kommer jag att beskriva i bloggen.

Trädgården var mycket vacker när vi köpte den. Men vi utvecklar på vårt sätt och förvaltar det som fanns när vi kom.
Jag skriver om det som händer runt omkring på den vackra landsbygden på Vikbolandet – om loppisar, gårdsbutiker, utflykter till näraliggande platser och annat.
Jag är mycket växtintresserad och kommer att skriva en hel del om växter som vi har i trädgården och hur de utvecklas. Det är växter i olika platser i trädgården, hur de trivs och utvecklas eller hur de på vissa platser inte trivdes och jag fick flytta om dem. Vi har både intressanta träd, buskar och perenner som jag skriver om.

Jag jobbar som grafisk formgivare, i flera år jobbade jag bl a mycket med formgivning av trädgårdsböcker. Det i kombination med med att jag själv bodde i villa och hade trädgård som jag jobbade mycket med gjorde att intresset för trädgård blev mycket stort och att jag lärde mig mycket av de jag läste medan jag formgav böckerna och av författarna till dem. För två år sedan sålde vi villan och flyttade till lägenhet men avsaknaden av trädgård blev för stor och för ett år sedan köpte vi Lunnebo. Här lever vi ut våra trädgårdsdrömmar. Stugorna är enkla och det är för trädgårdens skull vi har köpt stället. Vi har tillbringat i stort sett hela semestern där och de flesta helger utom perioden då tjälen var i marken. Även om trädgården är det som är grejen med hela stället är stugorna förstås också betydelsefulla. De är som vackra smycken i trädgården och utan dem hade det inte varit samma sak. Vi är de fjärde ägarna sedan trädgården först skapades.

Lunnebo
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading ... Loading ...

Comments are closed.